Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Επιλογές Τσικνοπέμπτης




Τσικνοπέμπτη λοιπόν σήμερα!!! Τι σημαίνει αυτό? Απανταχού κρεατοφάγοι και "παιδιά της Ρούμελης" σήμερα είναι η μέρα μας!!! Τρώμε ποοολύ κρέας (στα κάρβουνα κατά προτίμηση) και δεν ντρεπόμαστε καθόλου γι'αυτό!!!

Μέχρι και χθες δεν είχα αναρωτηθεί ποτέ γιατί η μέρα αυτή λέγεται Τσικνοπέμπτη. Να είναι καλά μια μαθήτρια μου που με ρώτησε για να μπω στη διαδικασία να το ψάξω για να ξέρω τι ακριβώς γιορτάζουμε (όχι οτι μέχρι φέτος που δεν το γνώριζα είχα πρόβλημα να συμμετάσχω στον εορτασμό). Εν όψη λοιπόν της επερχόμενης νηστείας της Σαρακοστής που ξεκινάει σε 12 ημέρες, στη μέση της 2ης βδομάδας της Αποκριάς καταναλώνεται πολύ μεγάλη ποσότητα κρέατος κυρίως ψημένο στα κάρβουνα. 

Για να είμαστε βέβαια ειλικρινής δεν πιστεύω ότι οι περισσότεροι από εμάς περιμένουν την Τσικνοπέμπτη για να φάνε κρέας. Εγώ απλά πιστεύω ότι η ημέρα αυτή είναι μια ευκαιρία να βγούμε έξω για κρασάκι με παρέα, να ξεφύγουμε λίγο από την καθημερινότητα, να μασκαρευτούμε και γενικά....να περάσουμε καλά!!! 


Λόγω έλλειψης χρόνου, καθημερινή γαρ, δεν πρόλαβα να ετοιμάσω το απαραίτητο μενού για Τσικνοπέμπτη. Επιφυλλάσομαι όμως!!! Θα σας προτείνω λοιπόν κάποια μέρη που εγώ νομίζω οτι αξίζει να πάτε για να το "τσικνήσετε" αφού συνδυάζουν και ωραίο φαγητό και καλό σέρβις (είναι πολύ σημαντικό την ημέρα αυτή). 



ΜΥΡΤΙΑ 
Αϊδινίου 55, Ν.Σμύρνη

Για εμάς, τους κατοίκους των Νοτίων Προαστίων, αποτελεί σταθερή αξία!!! Μεγάλες μερίδες (σίγουρα θα πάρετε πακετάκι για το σπίτι), καλοψημένο και νόστιμο κρέας, κλασσικά ορεκτικά, δροσερές σαλάτες, φιλικό και εξυπηρετικό προσωπικό.....και επίλογος με λουκουμάδες με μέλι ή με σοκολάτα. Φεύγοντας, στο πίσω μέρος του μυαλού σας θα είναι η απορία πως και δεν είχατε ανακαλύψει την συγκεκριμένη ταβέρνα νωρίτερα και το πότε θα την ξαναεπισκεφθείτε.

Μην περιμένετε ασυνήθιστα ή περίεργα πιάτα...κρέας στα κάρβουνα έχετε πάει να φάτε!!!






ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ ΚΗΦΙΣΙΑΣ
Όθωνος 99, Κηφισιά




Για τους κατοίκους των βορείων προαστίων οι συστάσεις νομίζω είναι περιττές. "Old time classic"!!! Μαγαζί με προϊστορία και γνωστό σε όλους για τα σουβλάκια του...αλλά όχι μόνο. Στα Γουρουνάκια έχουν καταφέρει να δώσουν στυλ στο πιο γρήγορο και απλό φαγητό στην Ελλάδα. Το κοντοσούβλι "Οδηγώ και σε σκέφτομαι" νομίζω είναι μακράν από τα πιο ωραία πιάτα του. Αν το συνοδέψεις και μια κρύα μπύρα....
Τα τραπέζια του είναι αρκετά μικρά. Νομίζω οτι δεν είναι τυχαίο....Παράγγειλες, έφαγες, έφυγες!!!






ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ
Επτανήσου 4, Αγ. Παρασκευή


Την πρώτη φορά που πήγα, αρκετά χρόνια πρίν, μου φάνηκε ότι έκανα ολόκληρο ταξίδι. Ευτυχώς ήταν καλοκαίρι και μόλις είδα αυτόν τον ωραίο κήπο με τα τραπεζάκια τα ξέχασα όλα. Οι επιλογές από τον κατάλογο είναι κλασσικές αλλά ότι και αν δοκιμάσετε θα ικανοποιηθείτε στο έπακρο.Εννοειταί ότι τα παϊδάκια κοτόπουλου είναι η σπεσιαλιτέ του. Είναι όντως πεντανόστιμα και πολύ ζουμερά. Πριν όμως φτάσετε στο κυρίως πιάτο, δοκιμάστε και τα ορεκτικά του για προθέρμανση.






ΤΑ ΦΙΛΕΤΑΚΙΑ
Εθνάρχου Μακαρίου 126 & Δράμας, Δάφνη


Μια κλασσική παραδοσιακή συνοικιακή ταβέρνα. Εδώ η παραγγελία είναι σχεδόν κωδικοποιημένη: μια σαλάτα (ανάλογα με την εποχή), 2 πατάτες (μια δεν φτάνει...είναι κομμένες στο χέρι), μια μερίδα κρύο, μια μερίδα ζεστό (ανάλογα με τα άτομα). Και εξηγώ αμέσως: εαν πάτε στη συγκεκριμένη ταβέρνα και δεν δοκιμάσετε το κρύο χοιρινό με την μυστική συνταγή είναι απλά αμαρτία!!! Λίγο έντονο στο σκόρδο αλλά με την μπύρα τραβιέται μια χαρά. Για το ζεστό τι να πω....είναι απλά αυτό που λέει: λεπτά κομματάκια χοιρινού ψημένα στη σχάρα. Καταφθάνουν σε πιατέλα ζεστά και ζουμερά με συνοδεία μουστάρδας.

Ο εσωτερικός χώρος δεν είναι αξιόλογος αλλά το πίσω μέρος του μαγαζιού αξίζει περισσότερο.






Αν πάλι θέλετε να το "τσικνίσετε" στο σπίτι περάστε μια βόλτα από τα παρακάτω blogs. Είμαι σίγουρη οτι θα βρείτε κάτι του γούστου σας!!!

http://syntageskardias.blogspot.com/

http://nostimessyntagesthsgwgws.blogspot.com/

http://everythingcook.blogspot.com/

http://eri-captaincook.blogspot.com/

http://syntageskardias.blogspot.com/

http://mikrikouzina.blogspot.com/

http://bettyscuisine.blogspot.com/

http://eleniscooking.blogspot.com/

http://thatseat.blogspot.com/

http://sundayspoon.blogspot.com/

http://epipantosepistitou-efik.blogspot.com/




 ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΚΑΛΑ ΟΤΙ ΚΙ ΑΝ ΚΑΝΕΤΕ






4 σχόλια:

  1. καλη τσικνοπεμπτη Μαριανθη! εμεις εχουμε τη μανα-ψηστη στο σπιτι μας, οπότε θα φαμε καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η μυρωδια απο τις μπριζολες στα καρβουνα μου σπαει ηδη τη μυτη!! Ανυπομονω να το τσικνισουμε το βραδυ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή Τσικνοπέμπτη Μαριάνθη μου!
    Σε ευχαριστούμε πολύ για τις προτάσεις σου!
    Να περάσεις πολύ όμορφα σήμερα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν και τις είδα λίγο καθυστερημένα, είναι πολύ ωραίες οι προτάσεις σου, Μαριάνθη μου! Θα τις τιμήσω (εκτός Τσικνοπέμπτης βέβαια, που συνήθως γίνεται πανικός)!
    Ευχαριστώ πολύ για την αναφορά! Να είσαι καλά!
    Καλό βράδυ! Να έχεις μια όμορφη εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή